Σκυλιά και γάτες με επιληψία

addThis Κοινή χρήση κουμπιών στο FacebookFacebookFacebookShare στο TwittertwitterTwitterShare στο PinterestPinterestPinterestShare στο MoreAddThismore5

Η επιληψία στα κατοικίδια ζώα μας ορίζεται ως οι επαναλαμβανόμενες επιληπτικές κρίσεις άγνωστης προέλευσης που εμφανίζονται πολύ πιο τυπικά σε σκύλους και, σε μικρότερο βαθμό, γάτες. Οι επιληπτικές κρίσεις μπορούν να εμφανιστούν ως σπασμοί εστιακών μυών και σπασμοί ορισμένων περιοχών του σώματος, σε πολύ πιο γενικευμένες επιληπτικές κρίσεις που αποτελούνται από διάφορα επίπεδα απώλειας συνείδησης, σπασμοί ολόκληρου του σώματος/τρέμενα και σε ορισμένες περιπτώσεις απώλεια ελέγχου της ουροδόχου κύστης ή του εντέρου. Οι αλλαγές συμπεριφοράς μπορούν σε ορισμένες περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης της επιθετικότητας, οπότε οι φύλακες των ζώων πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί όταν προσπαθούν να βοηθήσουν ή να μεταφέρουν τα ζώα τους σε έναν κτηνίατρο σύντομα γύρω από την εποχή της δραστηριότητας κατάσχεσης.

Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες των διαταραχών κατάσχεσης στα ζώα μας που κυμαίνονται από εύκολη τραύμα ή έκθεση σε τοξίνη ή αντίδραση φαρμάκου/φυτοφαρμάκων/εμβολίου, σε πολύ πιο πολύπλοκες μεταβολικές διαταραχές του ήπατος, του κυκλοφορικού συστήματος, της καρδιάς και του εγκεφάλου. Στις νεαρές φυλές παιχνιδιών, πολλά από αυτά τα ζώα έχουν πολύ χαμηλές δυνατότητες αποθήκευσης ζάχαρης και αυτά τα κουτάβια είναι επιρρεπή σε υπογλυκαιμία ή χαμηλό σάκχαρο στο αίμα, γεγονός που μπορεί επίσης να οδηγήσει σε επιληπτικές κρίσεις. Ορισμένες από αυτές τις φυλές μπορεί να έχουν ένα κυκλοφορικό πρόβλημα όπου η κυκλοφορία αποσυνδέεται γύρω από το ήπαρ, αποφεύγοντας το ήπαρ να κάνει τη δουλειά του να φιλτράρει δηλητήρια και τοξίνες από το ρεύμα του αίματος που οδηγεί σε επιληπτικές κρίσεις. Αυτή η κατάσταση που ονομάζεται Portosystemic Shunt του ήπατος μπορεί να είναι γενετική στην προέλευση ή να αποκτηθεί ως παλαιότερο κατοικίδιο ζώο.

Διάφορες μολυσματικές ασθένειες μπορούν σε ορισμένες περιπτώσεις να προκαλέσουν επιληπτικές κρίσεις από ιούς όπως FELV/FIV και FIP σε γάτες, καθώς και τοξοπλάσμωση, ενώ σε σκύλους μπορούν επίσης να εμπλακούν διάφορες λοιμώξεις που μεταδίδονται από τσιμπούρια. Και φυσικά μπορεί να εμφανιστούν πρωτογενή ασθένεια του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένων διαφόρων φλεγμονωδών διαταραχών του εγκεφάλου, μηνιγγίτιδας και σε ορισμένα ζώα. Κατά την αγορά για τη διάγνωση αυτών των εγκεφαλικών συνθηκών, συχνά απαιτείται να κάνουν πολύ πιο τεχνολογικά προηγμένες δοκιμές σε κτηνιατρικό νευρολόγο ή κτηνιατρική διδασκαλία ή πανεπιστημιακό περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένης μιας βρύσης CSF του υγρού που κυκλοφορεί γύρω από τη σπονδυλική στήλη και τον εγκέφαλο καθώς και μια μαγνητική τομογραφία.

Όλα τα ζώα κατάσχεσης θα έπρεπε να έχουν τουλάχιστον μια πλήρη βασική γραμμή εργασίας και τα ούρα για να συμπεριλάβουν ένα προφίλ χημείας CBC/αίματος, δοκιμές FELV/FIV σε γάτες, δοκιμές χολικών οξέων ήπατος, προφίλ θυρεοειδούς και ανάλυση ούρων. Οι πρόσθετες νευρολογικές δοκιμές μπορούν να γίνουν ως δεύτερη βαθμίδα δοκιμών σε αυτούς τους πελάτες που σκοπεύουν να διαπιστώσουν εάν υπάρχει μια υποκείμενη θεραπευτική αιτία, αλλά αυτές οι δοκιμές είναι σίγουρα πολύ πιο ακριβές σε έναν κτηνιατρικό νευρολόγο. Και ενώ στα σκυλιά η μεγάλη πλειοψηφία των επαναλαμβανόμενων επιληπτικών κρίσεων δεν έχει ανιχνεύσιμη υποκείμενη αιτία (έτσι ο όρος επιληψία), στις γάτες μια διεξοδική διαγνωστική αναζήτηση, όπως περιγράφεται παραπάνω, είναι πολύ πιο πιθανό να εντοπίσει μια δυνητικά θεραπευτική υποκείμενη κατάσταση.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ορισμένα ζώα θα έχουν μια κατάσχεση ή πολύ σπάνια ή ήπια επιληπτικές κρίσεις, που δεν χρειάζονται ολοκληρωμένες εργασίες ή ιατρική περίθαλψη. Η δική μου κατευθυντήρια γραμμή είναι ότι εάν οι επιληπτικές κρίσεις δεν είναι πολύ έντονες και δεν εμφανίζονται σε συστάδες σε σύντομο χρονικό διάστημα και/ή να συμβαίνουν σε λιγότερο από μία φορά κάθε 4-6 εβδομάδες, θα κάνω συχνά το βασικό αίμα. Αλλά θα επιλέξω συχνά να παρακολουθώ τα ζώα για να δω αν η συχνότητα εμφανίζεται αντί να πηδάει καλύτερα σε αντι-επιληπτικά φάρμακα. Μόλις γίνει η απόφαση να χρησιμοποιηθούν αντιληπτικά φάρμακα, είναι απαραίτητο για τους κηδεμόνες των ζώων να κατανοήσουν ότι η θεραπεία είναι συνήθως μακρά ζωή και αυτή η περιοδική παρακολούθηση των επιπέδων φαρμάκων του αίματος και των δοκιμών λειτουργίας οργάνων απαιτείται για να αποφευχθεί (περιστασιακά) τοξικές παρενέργειες, ειδικά το συκώτι. Αυτά είναι επίσης ζώα που βλέπω πολύ στενά αν οι κηδεμόνες των ζώων αποφασίσουν για τη χρήση προφορικών ή τοπικών φυτοφαρμάκων και πάντα προσπαθώ να μην αμφισβητώ το ανοσοποιητικό τους σύστημα με πάρα πολλούς ή περιττούς εμβολιασμούς.

Τα δύο πολλά κοινά φάρμακα που χρησιμοποιούνται από κτηνιάτρους στον έλεγχο της χρόνιας επιληψίας περιλαμβάνουν συνταγογραφούμενη φαινοβαρβιτόλη και βρωμιούχο κάλιο. Πολλές από τις φορές αυτά τα φάρμακα είτε μόνοι είτε σε συνδυασμό μπορούν να ελέγξουν τις επιληπτικές κρίσεις στην πλειονότητα των σκύλων και των γάτων, αλλά είναι απαραίτητο για τους κηδεμόνες των ζώων να συνειδητοποιήσουν ότι ακόμη και με αυτές τις θεραπείες φαρμάκων, πολλές φορές ρίχνουμε μια ματιά στον έλεγχο των επιληπτικών κρίσεων και όχι θεραπεία.

Τα τελευταία χρόνια οι κτηνιατρικοί νευρολόγοι άρχισαν να χρησιμοποιούν νεότερα φάρμακα που σε προηγούμενες περιόδους χρησιμοποιήθηκαν μόνο στην ανθρώπινη ιατρική, όπως ένα φάρμακο που ονομάζεται Keppra, Zonisamide και Gabapentin. Αυτά τα φάρμακα σπάνια από μόνα τους μπορούν να ελέγχουν επαρκώς τις επιληπτικές κρίσεις και συχνά χρησιμοποιούνται ως γνωστά ως “προσθήκη στα ναρκωτικά” σε οποιαδήποτε από τις δύο πρώτες που αναφέρθηκαν παραπάνω, όταν το βρωμίδιο ή το φαινοβαρβιτάλης δεν είναι αποτελεσματικά στον έλεγχο της δραστηριότητας κατάσχεσης.

Σε όλους τους πελάτες κατάσχεσης, προσπαθώ πάντα να υποστηρίξω το σώμα με συμπληρώματα διατροφής για να μειώσει την τοξική ένταση σε διάφορα συστήματα οργάνων και σε ορισμένες περιπτώσεις μας επιτρέπει να χρησιμοποιούμε χαμηλότερες δόσεις του Prescriφάρμακα. Ένα από τα αγαπημένα μου συμπληρώματα που ονομάζεται VETRI-DMG μπορεί όχι μόνο να βοηθήσει στη μείωση των δόσεων των φαρμάκων κατάσχεσης σε ορισμένα ζώα, αλλά επίσης βοηθά ως αντιοξειδωτικό, ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά στην επεξεργασία φαρμάκων και στην ικανότητα μεταφοράς οξυγόνου του αίματος, καθιστώντας το έτσι και ζωτικό συμπλήρωμα κατά τη γνώμη μου σε όλα τα επιληπτικά κατοικίδια ζώα. Προσπαθώ επίσης να υποστηρίξω το ήπαρ, ειδικά αυτά τα σκυλιά σε μακροπρόθεσμο φαινοβαρβιτάλη, με συμπληρώματα όπως denosyl. Η Proanthozone είναι επίσης ένα εξαιρετικό αντιοξειδωτικό χρήσιμο σε κάθε είδους φλεγμονώδεις καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένης της επιληψίας κατά τη γνώμη μου.

Εναλλακτικές θεραπείες, όπως ο βελονισμός και τα κινεζικά βότανα, προσφέρουν επίσης εναλλακτικές λύσεις για τους φύλακες των ζώων για να βοηθήσουν στον έλεγχο των επιληπτικών κρίσεων. Με το ενισχυτικό οπλοστάσιο των φαρμάκων, των συμπληρωμάτων και των εναλλακτικών θεραπειών, πολλά σκυλιά και γάτες με διαταραχές κατάσχεσης μπορούν να ζήσουν φυσιολογικές και υγιεινές ζωές.

Υγεία κατοικίδιων ζώων

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *